Angst is OK

#

  • Een Leven zonder Angst en Paniek...
    Hier leer je hoe angst en paniek precies werkt, waarom JIJ er zoveel last van hebt en hoe je dit kunt aanpakken.

1. Wat te doen tegen sociale angst?

Mijn naam is Johan en ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van sociale angst. Niet omdat ik twintig jaar heb gestudeerd en psycholoog ben, maar omdat ik 25+ jaar lang last heb gehad van sociale angsten en heb opgelost. In letterlijk elke sociale situatie kreeg ik een rood hoofd, werd ik zenuwachtig, begon ik te zweten en mijn stem begon te trillen:

  • Tijdens vergaderingen;
  • Tijdens het afrekenen bij de kassa;
  • Bij (on)bekenden in sociale gelegenheden;
  • Bij het geven van presentaties;
  • In de trein vol met mensen;
  • Bang om controle te verliezen;
  • Tijdens het autorijden;
  • Ondanks een uitgesproken mening deze niet durven uit te dragen;
  • Etc.

Ik kan mij daarom goed inbeelden hoe jij je voelt in sociale angstige situaties. Inmiddels heb ik geleerd hoe (sociale) angst werkt en waar de klachten vandaan komen. Ook jij kunt dit leren! En daar heb je niet altijd een psycholoog of medicatie voor nodig. Ben je ook klaar met je sociale angst?

Laten we eerst eens kijken hoe jouw sociale angst ontstaat.

Elke soort angst doorloopt hetzelfde patroon. Ook jouw specifieke angst. Dit patroon bestaat uit specifieke gedachten:

  1. Wat als…..?
  2. Wat gebeurt er dan (het rampscenario)?
  3. Aandacht: Dit (het rampscenario) mag absoluut niet gebeuren/uitkomen.
  4. Verzet: Je gaat er alles aan doen om te voorkomen dat het rampscenario uit komt.

Of je nu last hebt van sociale angsten, hypochondrie, paniek of angstaanvallen maakt niet uit. Het angst programma wat wordt opgestart in je brein is bij iedereen gelijk. Het enige verschil zijn de gedachten die mensen hebben. Zo denkt iemand met sociale angst continue aan wat andere mensen over hem of haar denken. En iemand met hypochondrie is continue bezig met controleren en nadenken over rare sensaties in het lichaam of wat er mogelijk in de toekomst kan gebeuren (ziek worden of dood gaan).

Het grappige van angst is dat je er eigenlijk helemaal niks aan hoeft te doen. Angst, paniek en depressies bestaan omdat mensen zich verzetten tegen gedachten, sensaties, gevoelens en emoties.  Jij bent iets aan het doen met je sociale angst waardoor de angst weer terug komt. Je probeert:

  • Er vanaf te komen;
  • Het te relativeren;
  • Te vermijden;
  • Tegen te houden;
  • Etc.

Wat kun je dus het beste doen tegen (sociale) angst? STOP met proberen er vanaf te komen! Mensen met angst, paniek en depressies belanden in een negatieve gedachtenstroom en bijbehorende gevoelens welke ze niet willen hebben. En iets wat je niet wilt ga je tegen verzetten. Maar dat is juist het probleem bij sociale angst maar ook bij paniek en depressies.

Niets doen is voor veel mensen met angst erg lastig. Want er staat een ramp te gebeuren welke absoluut voorkomen moet worden! Het eerste besef wat je moet hebben is dat je angst niet gaat oplossen of overwinnen maar gaat accepteren. Zodra je accepteert dat het rampscenario waar je zo bang voor bent mag uitkomen, verdwijnt je angst als sneeuw voor de zon.

De mensen met de grootste angsten zijn de mensen die zich het meeste verzetten

Visueel ziet angst/paniek er zo uit:

Wij mensen kunnen als enige diersoort ter wereld cognitief nadenken. Cognitief nadenken betekent dat je gaat nadenken over wat je denkt of voelt. Het is goed om te beseffen dat angst, paniek en depressies niet kunnen bestaan als je er niet over nadenkt. Elke gedachte, gevoel of sensatie is namelijk altijd neutraal. JIJ maakt deze gedachten, gevoelens of sensaties zelf positief of negatief door er over na te denken.

Hieronder een aantal persoonlijke voorbeelden van (sociale) angst waar ik veel last van heb gehad.

2. Een hartaanval, paniek en sociale angst

In letterlijk elke sociale situatie kreeg ik de afgelopen 25+ jaar een rood hoofd:

  • Tijdens vergaderingen;
  • Tijdens het afrekenen bij de kassa;
  • Bij (on)bekenden in sociale gelegenheden;
  • Bij het geven van presentaties;
  • In de trein vol met mensen;
  • Etc.

Alles wat maar iets te maken had met een sociale aangelegenheid zorgde bij mij voor een rood hoofd. Maar waarom gebeurde dat toch steeds? Omdat ik elke keer dezelfde gedachten had:

  • “Als ik maar geen rood hoofd krijg, ik schaam me dood…”
  • “Wat zullen andere mensen daarvan vinden?”
  • “Niet rood worden, niet rood worden, niet…”
  • “Wat als ik een rood hoofd krijg in situatie X…”

Ik was aan het verzetten tegen mijn rode hoofd. Ik wilde het niet, het moest weg, vond het vervelend, schaamde me ervoor etc. Maar het was niet alleen mijn rode hoofd. Ik begon er ook vaak bij te zweten, werd zenuwachtig en kreeg een trilling in mijn stem.

Ik kreeg allemaal lichamelijke sensaties waar ik mij tegen ging verzetten. Het rampscenario was dat andere mensen mijn onrust, rode hoofd, zweetgeur en trilling in mijn stem zouden opmerken en daar iets van zouden vinden op een negatieve manier. Met andere woorden, dat moest voorkomen worden!

Je kunt enigszins voor je sociale angst weglopen door simpelweg sociale interacties zo veel mogelijk uit de weg te gaan. Het bekende vermijdgedrag. Wellicht ervaar je zelf ook de drang om dan maar ergens niet heen te gaan zodat je niet hoeft te vechten tegen je sociale angst. Maar doe je dat te vaak levert dat eigenlijk nog meer problemen op. Dat is dus geen oplossing.

Voor mij persoonlijk was het een rood hoofd. Bij jou kunnen het hele andere klachten zijn. Wat de klachten ook zijn, de oplossing is hetzelfde. Maar hoe dan ook ben je aan het verzetten tegen iets wat je niet wilt. 

Een hartaanval

Ik voelde op een gegeven moment een sensatie rondom mijn hartstreek. Een steek in de borst. Ik ging daar vrijwel direct op in met mijn gedachten en aandacht:

  • “Wat is dit nu weer…”
  • “Dit is niet goed…”
  • Wat als er iets met mijn hart aan de hand is..”

Al vrij snel startte ik het angst programma in mijn hoofd en was ik honderd keer per dag aan het controleren (het verzet) of die rare steken in mijn borst er nog waren. Omdat ik er zoveel aandacht aan gaf waren de steken er uiteraard nog. Mijn sensaties werden met de dag heftiger en ik begon er bij te zweten. Omdat ik ergens gelezen had (op internet…) dat je bij een hartaanval pijn krijgt in je armen ging daar mijn aandacht ook naar toe. Uiteindelijk was ik er zo extreem op gefocust dat ik alle symptomen van een hartaanval had:

  • Steken op de borst;
  • Pijn in de armen;
  • Enorm veel zweten…

Ik was er 100% van overtuigd dat ik op elk moment een hartaanval zou krijgen en dood neer zou vallen! Maar er gebeurde niks…

De huisarts gaf mij een hartkastje mee en de resultaten werden onderzocht door een gespecialiseerde arts. Ik was mezelf dus compleet gek aan het maken met gedachten en extreme aandacht op sensaties die er helemaal niet waren. De sensaties waren wel degelijk echt en ik voelde ze ook. Maar ze waren er alleen omdat ik er bang voor was, ze niet wou hebben en er extreem op ging focussen.

Na de uitslag heb ik ook nooit meer de sensaties gevoeld waar ik zo bang voor was. Wat gebeurde er dus eigenlijk:

  1. Mijn “Wat als…” gedachten zijn ontkracht door de arts. Ik vertrouw 100% op de uitslag;
  2. Doordat ik geen “Wat als er iets met mijn hart is” gedachten meer had was er ook geen rampscenario meer “Ik krijg een hartaanval, ik ga dood…”;
  3. Doordat er geen rampscenario meer was kon ik daar ook geen aandacht meer aan geven;
  4. Omdat ik geen aandacht meer gaf aan de sensaties rondom mijn hart hoefde ik mij ook niet meer te verzetten;

Het angst programma is gestopt. “Wat als..” gedachten kwamen daarna helemaal niet meer voor. Maar er zijn ook mensen die vertrouwen de uitslag van de dokter niet:

  • Wat als de dokter niet goed gekeken heeft?
  • Hebben ze alles wel goed gecontroleerd?
  • Wat als het toch niet goed is want ik voel het nog steeds…?

En dan kan angst een hele nare wending krijgen. Want wanneer weet je nou 100% zeker dat het goed is?

 

Paniekaanvallen

Ook zijn er tijden in mijn leven geweest dat ik veel paniekaanvallen heb gehad. Ik was mij wederom aan het verzetten tegen rare gevoelens en gedachten die bij een paniekaanval horen. Zie je het patroon?

  • Ik mag geen rare sensaties hebben rondom mijn hart want dan krijg ik een hartaanval en dan ga ik dood!
  • Ik mag geen rood hoofd krijgen, wat zullen andere mensen daar van vinden!?
  • Ik mag geen paniekaanval krijgen want dan verlies ik de controle over mijn lichaam!

Wat JOUW rampscenario ook is, het mag ten koste van alles niet uitkomen. En daar ga je tegen verzetten. Dit gebeurt bij letterlijk elke angst maar ook bij paniek en depressies. 

Zonder na te denken bestaan angst en depressies niet!

Je bent aan het nadenken over wat je voelt en denkt. Emoties, gedachten en gevoelens zijn niet negatief of positief maar neutraal. Jij maakt ze positief of negatief door er over na te denken. Zonder na te denken kan een gevoel, gedachte, emotie of sensatie dus nooit negatief worden! 

Het angst programma stopt door in te grijpen bij het rampscenario of stoppen met het verzet. En dit heeft alles te maken met de werking van je brein.  

3. Hoe werkt je brein?

Nu je weet dat enkel je gedachten voor 100% verantwoordelijk zijn voor je angst en paniek kunnen we gaan kijken wat je allemaal met gedachten kunt doen en vooral wat je er niet mee kunt doen. En dat heeft alles te maken met de fundamentele werking van je brein. Je hebt vast wel eens gehoord van de oefening met de roze olifant:

  • Je mag de komende twee minuten op geen enkele manier aan een roze olifant denken.

De kans is groot dat je juist wel aan een roze olifant gaat denken. Je kunt niet de opdracht geven aan je brein dat je ergens niet over na wilt denken en dan verwachten dat je er niet over na gaat denken. Dit zorgt ervoor dat je er juist wel over na gaat denken. Dit is de fundamentele werking van ons brein.

Wat kun je nog meer niet doen met gedachten, emoties, sensaties en gevoelens zonder gevolgen:

  • Ze tegenhouden;
  • Negeren;
  • Wegwensen;
  • Er vanaf proberen te komen.

Zodra je dit doet komen er alleen maar meer “negatieve” gedachten en gevoelens voor terug. Wat kun je wel doen met gedachten, emoties, sensaties en gevoelens:

  • Ze oproepen;
  • Ze begroeten;
  • Er laten zijn.

Je brein kan namelijk maar twee dingen doen met gedachten:

Als je continue de opdracht geeft aan je brein om iets weg te wensen, niet over na wilt denken, niet wilt voelen, gaat negeren of er vanaf probeert te komen geef je continue de opdracht om deze gedachten op te tellen en te vermenigvuldigen! En wat krijg je als je iets op gaat tellen of vermenigvuldigen? Altijd meer dan waar je mee begint! Het logische gevolg is dus nog meer gedachten en rare angst gevoelens die je niet wilt.

Gedachten bewust oproepen

Als je gedachten en gevoelens bewust gaat oproepen, begroeten of er laat zijn is het erg lastig om gedachten op te tellen of te vermenigvuldigen. Het is namelijk vrijwel onmogelijk om bewust ergens de hele dag over na te denken. Probeer maar eens bewust elke seconde van de dag aan een roze olifant te denken. De meeste mensen denken binnen 5 minuten alweer aan iets anders.

Echter kent ons brein geen onderscheid tussen wel en niet. Als je ergens niet de hele dag over na wilt denken geef je eigenlijk je brein de opdracht om er wel over na te denken. Omdat simpelweg ergens niet over na willen denken nog steeds denken is. 

Nu mag JIJ aan de slag! Opdracht: Begroet je sociale angst!

Heb jij je sociale angst wel eens begroet? Mensen met angst en paniek zijn heel erg bezig met het wegwensen van hun klachten. Begin eens met een groet! Wat? Dat angstige, nare vervelende gevoel en gedachten begroeten? Dat wil ik helemaal niet! Toch zul je zien dat wanneer je je angst, paniek en zelfs een depressie op een vriendelijke manier oprecht begroet ze minder heftig worden. Doe je dit lang genoeg zullen je klachten zelfs volledig verdwijnen. Dus in plaats van:

  • “Nee he, ik krijg straks weer een rood hoofd…” 

zeg je tegen jezelf:

  • “Goedemorgen rood hoofd, welkom! Hoe gaat het?”
 
Je kunt namelijk geen verzet opbouwen als je gedachten of gevoelens oprecht begroet. STOP met proberen van je klachten af te komen en start met begroeten. 

Nu weet je hoe sociale angst werkt en je weet nu ook waarom je er steeds in blijft hangen:

Je bent aan het verzetten, het moet weg!

De truc is te leren hoe je rampscenario’s kunt ontkrachten of je verzet te staken. Zonder dat je tegen de fundamentele werking van je brein in gaat. Elke therapie of welke methode dan ook welke als doel heeft om je klachten te verminderen is kansloos. Je kunt gedachten niet verminderen. Enkel optellen en vermenigvuldigen. 

Heb je iets nieuws geleerd over sociale angst?

Wellicht is mijn e-boek dan iets voor jou. Bovenstaande hoofdstukken kun je zien als intro. In het e-boek ga ik nog veel dieper in op (sociale) angst met verschillende oefeningen, uitleg en tips. Allemaal gericht op de fundamentele werking van je brein.

  • 140 pagina’s e-boek (in .pdf formaat)
  • 10+ oefeningen met meerdere variaties
  • Gratis updates van nieuwe oefeningen en inzichten
  • Verschillende opdrachten die je helpen uit te zoeken waar het bij jou mis gaat
  • Duidelijk stappenplan en doel
  • Alternatief voor medicatie (indien je geen medicatie wilt)
  • Invloed van voeding op angst
  • Niet goed geld terug garantie
  • Bonus 1: De Wim Hof methode
  • Bonus 2: Persoonlijke uitgebreide vragen stellen via email

Lees hier onder de reviews van mensen die het boek hebben gelezen.

[paytium name="Bestel formulier" description="Bestel formulier e-boek" button_label="Bestellen"] [paytium_field type="label" label="E-boek: Een leven zonder angst en paniek" amount="12,99" tax="9" /] [paytium_field type="email" label="Email" required="true" /] [paytium_field type="name" label="Naam" required="true" /] [paytium_total /] [paytium_field type="terms" label="Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden." link="https://angstisok.nl/algemene-voorwaarden/" required="true" /] [paytium_emails id="2760" /] [/paytium]
4.8
4.8 van de 5 sterren (gebaseerd op 665 reviews).
Geweldig84%
Heel goed16%
Niet goed, niet slecht0%
Slecht0%
Erg slecht0%
Reviews E-boek: Een leven zonder Angst en Paniek

Op weg geholpen

16/10/2024

Het boek geeft me tools om de angst aan te pakken. Ik zou graag willen dat therapeuten aangeven met deze methode te werken.

Yvonne

Theorie en praktijk

15/10/2024

Ik heb het boek gelezen en de videocursus bekeken. De uitleg vind ik helder en ook een eye-opener.

Maar het omzetten in de praktijk vind ik toch heel moeilijk. De intentie van ‘het is okee’ moet waarachtig zijn, maar hoe krijg je dit uitgelegd aan je brein. Maar zeker wel een aanrader, ik ga ermee verder zoeken. Gezien de andere reviews allemaal positief zijn moet het toch mogelijk zijn iets met mijn angst aan te vangen.

Wim

Persoonlijke benadering

24/09/2024

Het boek en met name het persoonlijke hoofdstuk is zo gedetailleerd en duidelijk dat de boodschap ook echt binnenkomt. Ik sta nog aan het begin van het traject maar ben al ontzettend enthousiast door de aanpak. Kan alleen maar goedkomen!

Nadia Bendihaj

21 september 2024

24/09/2024

Dit boek was voor mij een eyeopener. Ik begon ineens in te zien waar het bij mij fout ging en wat ik anders moet doen: accepteren in plaats van mij ertegen te verzetten.

Anja Hettinga

Leerzaam en verhelderend

15/09/2024

Voor iedereen die te maken heeft met angsten of iemand in zn omgeving kent die hier last van heeft is dit boek aan te raden. Alles is zeer duidelijk omschreven en zeer verhelderend.

S.

Is dit e-boek voor jou geschikt? Doe de test

Ik vind het belangrijk dat je mijn e-boek alleen koopt als ik denk dat het je gaat helpen. Ik ken je persoonlijke situatie natuurlijk niet maar ik kan wel een aantal richtlijnen geven om te bepalen of je iets aan dit e-boek gaat hebben:

Dit e-boek is voor jou geschikt in de volgende gevallen:

  • Je weet niet hoe angst werkt
  • Je hebt al een aantal dingen geprobeerd maar het werkt niet
  • Je bent bang of schaamt je om erover te praten met iemand (psycholoog)
  • Je wilt het eerst zelf oplossen
  • Je weet wel iets van angst maar mist details
  • Je wilt niet vele maanden wachten voordat je een keer aan de beurt bent bij een psycholoog
  • Je hebt nieuwe inzichten gekregen na het lezen van alle informatie op deze pagina

Wanneer is dit e-boek minder/niet geschikt:

  • Als je op dit moment in vergevorderde therapie zit (dingen door elkaar doen werkt niet)
  • Als je niks nieuws hebt geleerd over angst op deze pagina

Ik ga je sterk afraden om mijn e-boek te kopen als je helemaal niks nieuws hebt geleerd over angst op deze pagina. Mijn e-boek gaat verder waar de informatie op deze pagina stopt. Als je geen nieuwe inzichten hebt gekregen ga je dat waarschijnlijk ook niet halen uit mijn e-boek. 

Je hoeft niet bang te zijn dat deze methodes voor jouw specifieke angst niet werken. Angst werkt namelijk bij iedereen exact hetzelfde. Hoewel de werking bij ieder mens hetzelfde is, kan de oplossing wel sterk verschillen. Daarom zijn er meerdere technieken om met je angst om te leren gaan. Iedereen gaat met zijn angsten om op zijn eigen manier. Er is daarom ook niet een standaard oplossing. Vaak is het een combinatie van verschillende technieken. Maar het doel is altijd hetzelfde: acceptatie.

Het is niet mijn doel om je over te halen om mijn e-boek te kopen. Mijn doel is om jou te helpen je angsten te accepteren. Koop daarom alleen mijn e-boek als het verhaal op deze pagina je aanspreekt en nieuwe inzichten heeft gegeven.

[paytium name="Bestel formulier" description="Bestel formulier e-boek" button_label="Bestellen"] [paytium_field type="label" label="E-boek: Een leven zonder angst en paniek" amount="12,99" tax="21" /] [paytium_field type="email" label="Email" required="true" /] [paytium_field type="name" label="Naam" required="true" /] [paytium_total /] [paytium_field type="terms" label="Ik ga akkoord met de algemene voorwaarden." link="https://url-to-your-terms-and-conditions.com" required="true" /] [paytium_emails id="2760" /] [/paytium]