Waarom kun je last krijgen van (heftige) intrusies?

Intrusies zijn nare gedachten die herhaaldelijk terug kunnen komen. Hier zijn al veel artikelen over geschreven. In dit artikel ga ik vooral dieper in op waarom mensen in deze gedachten blijven hangen. Intrusies zijn heel normaal en kun je op geen enkele manier voorkomen. Echter blijven sommige mensen er in hangen, veroorzaakt dit angst en paniek.

Een instrusie is een nare gedachte over een bepaald onderwerp. Dat kan gaan over:

  • Seks hebben met kinderen
  • Kinderen of een geliefde iets aan willen doen
  • Zelfmoord gedachten
  • Het stuur van de auto zomaar om willen gooien
  • Iemand fysiek pijn willen doen
  • Etc.

Eigenlijk is deze lijst oneindig lang. Als je bovenstaande lijst leest, dan zijn dit voor de meeste mensen hele nare, vreemde en enge gedachten. Zoals genoemd kun je ze niet voorkomen. Iedereen ter wereld krijgt vroeg of laat te maken met dit soort gedachten. Met andere woorden, dit is volstrekt normaal!

Er is veel over geschreven waar deze gedachten vandaan komen. Maar eigenlijk maakt dat niet zoveel uit. Het is namelijk onmogelijk om ze te voorkomen. Dus heeft het ook geen zin om onderzoeken waar deze gedachten vandaan komen. Het is veel belangrijker om te kijken wat je er wel mee kunt doen.

De reden dat mensen in dit soort gedachten kunnen blijven hangen is omdat deze gedachten 100% haaks staan op hun persoonlijkheid. Bijvoorbeeld:

Een liefhebbende oma heeft continue gedachten over haar kleinkind. In haar gedachten pakt ze een mes uit de la een steekt ze haar kleinkind neer. Of ze doet gif in de beker en ziet haar kleinklind stikken of dood neervallen.

Verschrikkelijke gedachten. Dit mag ik niet denken over mijn kleinkind. Waarom heb ik dit soort gedachten? Wil ik mijn kleinkind iets aan doen?

Gevolg: oma wil geen of minder tijd besteden met haar kleinkinderen.

De reden dat deze gedachten zoveel impact hebben is omdat deze gedachten 100% haaks staat op haar persoonlijkheid. Oma is een liefhebbende vrouw, oma en zou nooit in haar leven een kind kwaad kunnen doen op wat voor manier dan ook.

En dat maakt deze gedachten zo heftig. En dat zorgt ervoor dat deze gedachten vaker terug zullen komen.

Hoe kom je hier dan vanaf? Door deze gedachten er te laten zijn. Hoe verschrikkelijk ook, ze hoeven niet weg. Ze mogen er gewoon zijn. Ze zijn OK. Zie ze als positieve bevestiging van wie jij bent als persoon. Dat je nooit in je leven zou doen wat je denkt. En diep van binnen weet je dat 100% zeker. Je bent alleen bang voor deze gedachten en bent bang dat je ze echt gaat uitvoeren. En dat zorgt voor angst en instrusies.

Het Angst Filter

Waarom je niet van je angsten af kunt komen Opdracht: Het angst filter Deze blog gaan we starten met...

Waarom kun je last krijgen van heftige intrusies?

Waarom kun je last krijgen van (heftige) intrusies? Intrusies zijn nare gedachten die herhaaldelijk...

Hoe accepteer je angst?

Hoe accepteer je angst? Een veelgestelde vraag die ik krijg: “Hoe accepteer je angst?” De meeste...